Meistä

Henkilökunta

Ivalon apteekissa teitä palvelee motivoitunut ja osaava henkilökunta. Palvelemme asiakkaitamme sujuvasti suomen, ruotsin, englannin ja saksan kielillä. Apteekkarina Ivalon apteekissa toimii Risto Ropponen. Hänellä on vastuu yrityksen taloudesta ja henkilökunnasta. Ivalon apteekin henkilökunta koostuu proviisoreista, farmaseuteista ja teknisestä  henkilökunnasta. Proviisorimme toimivat apteekissa esimies- ja suunnittelutehtävissä sekä farmaseuttien tavoin asiakaspalvelussa.

Farmaseuttimme palvelevat teitä alansa asiantuntijoina ja varmistavat lääkkeiden oikean ja turvallisen  käytön. Tekninen henkilökuntamme palvelee teitä kassalla sekä toimii taustatehtävissä. Henkilökuntamme kouluttautuu säännöllisesti ja ylläpitää ammattitaitoaan.

Meiltä löydät myös Apteekkariliiton käynnistämien ammattiohjelmien yhdyshenkilöt. Tyypillisten kansansairauksiemme ehkäisemiseksi ja hoidoksi käynnissä on apteekeissa Astma- Diabetes- ja Sydänohjelmat. Apteekissamme löytyy erityisosaamista myös esimerkiksi haavojen hoitoon, eläinten  ja ihonhoitoon liittyen.

Historia

Inarin apteekki perustetaan

Inarilaiset olivat vuosisatojen ajan lääkinneet itseään luonnontuotteilla, farmaseuttisia tuotteita saatettiin hankkia Rovaniemeltä. Inarin kuntaan perustettiin apteekki vuonna 1919, jolloin Pohjois-Suomi harppasi pitkän askeleen apteekkipalveluiden parantuessa.

Oikeudet ensimmäiseen apteekkiin myönnettiin Jaakko Eräselle 19.3.1919. Päivä oli Lapille merkittävä, sillä tuolloin perustettiin myös Lapin Rajavartiosto. Apteekki avattiin Inarissa lokakuussa 1919 lähelle sairaalaa, joka sijaitsi nykyisen Näkkäläjärven matkamuistoliikkeen paikalla.

Apteekkari Eräsen apteekin alkutaival oli haastava, sillä v. 1920 alussa Inariin levisi espanjantauti, johon menehtyi noin kymmenesosa kunnan väkiluvusta. Espanjantautiin ei ollut kunnollista apua, joten aluelääkäri määräsi sairastuneille apteekista pirtua oloa helpottamaan.

Petsamon haara-apteekki

Petsamon alue siirtyi Suomelle Tarton rauhassa ja Petsamon alueen lääkäri toivoi, että tuotejakelu varmistettaisiin apteekkipalveluilla. Inariin juuri perustetun apteekin apteekkari Eränen perusti Petsamoon haara-apteekin. Haara-apteekki oli varsinaisten apteekkien rinnalla perustettava toimipiste, joka sijaitsi paikkakunnalla, jolla itsenäisen apteekin ei katsottu voivan menestyä.

Koska Petsamon asukasluku oli pieni ja haara-apteekin perustaminen olisi muuten ollut mahdotonta taloudellisesti, Eränen sai sisäasiainministeriöltä aluksi 15 000 markan apurahan haara-apteekin ylläpitämiseksi Petsamossa. Samalla ministeriö luovutti haara-apteekille rakennuksen  ja oikeuden polttopuiden käyttöön. Petsamon haara-apteekki perustettiin heinäkuussa 1923. Haara-apteekissa oli pieni noin 25 m2 apteekkihuone. Eräsen muutettua myöhemmin Suonenjoen apteekkariksi haara-apteekki suljettiin ja sen tilalle perustettiin itsenäinen apteekki.

Apteekki muuttaa Ivaloon

Vuonna 1924 apteekkarin rouva Greta Eränen puhdisti vaatteita bensiinillä ja laittoi bensavadin vahingossa pyykkituvan kuuman rautauunin päälle. Syttyi tulipalo, jossa Inarin apteekki tuhoutui. Ivalon kylä oli 1920 –luvulla vahvistanut asemaansa kuntakeskuksena ja Eränen rakensikin uuden apteekin Ivaloon. Apteekki avattiin 1926 Petsamontien alkupäässä sijaitsevassa apteekkirakennuksessa Ivalojoen rannalla.  Kunnansairaala seurasi apteekkia uuteen kuntakeskukseen 1932.

Ivalon apteekki sodan pyörteissä

Eränen muutti apteekkariksi Suonenjoelle ja hänen seuraajansa Ivalossa oli Väinö Kokkonen (1934-1940). Hänen aikanaan Suomi joutui sotaan. Apteekki säilyi ehjänä ja toimintakelpoisena  talvisodan pommituksista huolimatta. Pian talvisodan päätyttyä apteekkari Kokkonen menehtyi työnsä ääreen. Seuraava apteekkari oli Johannes Eskelinen (1940-1946). Eskelinen piti apteekkiaan Rantatiellä lähellä sotilassairaalaa, entisen Kaijan Kukan vastapäätä.

Lapin sodassa suomalaiset karkottivat saksalaiset sotilaat Pohjois-Suomesta. Pohjoisen väestö evakuoitiin ja samalla kaikki pohjoisen apteekit aina Hyrynsalmelle asti lopettivat toimintansa. Saksalaisten poltetun maan taktiikan seurauksena Ivalo tuhoutui lähes täysin, ehjäksi jäi vain rukoushuone ja Metsähallituksen metsänhoitajan sauna. Inari laitettiin myös maantasalle, siellä jäljelle jäi apteekkari Eräsen pystyttämä aidantolppa ja Ranta-Antin liemuskota.

Lapin sodan päätyttyä suoritettiin välttämättömin miinanraivaus ja sitten annettiin evakuoitujen tulla takaisin jälleenrakentamaan Lappia. Ensimmäisten jälleenrakentajien joukoissa saapuivat myös apteekkarit. Ivalon apteekki joutui monien muiden tuhoutuneiden apteekkien lailla toimimaan aluksi alkeellisissa olosuhteissa parakeissa tai kämpissä.

Jälleenrakennusajan palvelut

Sotavuosien jälkeen Eskelinen muutti Kemijärvelle ja häntä seurasi Viljo Saaristo (1946-1952). Apteekki jatkoi hänen aikanaan toimintaansa tilapäisessä parakissa ns. kämppäapteekkina nykyisen seurakuntaviraston paikkeilla Sairaalantiellä. Tilapäisapteekin tilat olivat pienet ja siellä oli vain myyntitiski, assistentinpöytä ja takseerauspöytä. Saaristo rakennutti Sairaalantielle sairaalan viereen Ivalojoen rantaan uuden, kaksikerroksisen apteekin vuonna 1948.

Naisapteekkareiden ajanjakso

Kun Viljo Saaristo sai Ilomantsin apteekin v. 1952, valittiin Ivalon uudeksi apteekkariksi Henni Hietala. Hietala aloitti apteekin pidon nykyisen Rekosen talossa, mutta rakennutti myöhemmin apteekin Ivalontielle. Rakennus on purettu nykyisen S-marketin laajennuksen alettua.

Hietalan jälkeen apteekkariksi tuli Anna-Liisa Heiskala (1965-1975). Heiskalan muutettua Lahteen apteekkariksi tuli Raija Kosunen. Hän oli Ivalossa vuoteen 1987 asti. Apteekki muutti Osuuspankin liikekiinteistöön vuonna 1981. Entisen apteekin paikalla sijaitsee nykyisin R-kioski.

Ivalontieltä Yhdystielle

Kosusta seurasi suuresti pidetty apteekkari Risto Hilapuu, joka aloitti Ivalossa proviisorivaimonsa Katariinan kanssa vuonna 1987. Hilapuut muuttivat Savonlinnaan vuonna 1994, Risto apteekkariksi Savonlinnaan ja Katariina sai pian oman apteekin Sulkavalta.

Hilapuun jälkeen apteekkariksi tuli Kirsi-Marjut Helenius, joka oli apteekkarina vuoteen 2012. Hänen aikanaan apteekki muutti Osuuspankin kiinteistöstä vanhan Säästöpankin kiinteistöön Yhdystielle.

Uusi aika alkanut!

Ivalon apteekkiin koitti uusi aika 30.6.2012, jolloin Ivalon kymmenes apteekkari Risto Ropponen aloitti apteekkarina. Ropponen muutti perheineen Kuusamosta Ivaloon. Apteekkarinvaihdoksen yhteydessä muuttuivat apteekin tilat jälleen Ivalontielle, nyt osoitteeseen Ivalontie 10, entisiin postin tiloihin. Uudet tilat ovat nykyaikaiset ja valoisat. Vanha tiskiapteekki jäi historiaan ja siirryttiin suoratoimitukseen, jossa asiakkaat palvellaan vuoronumeroiden mukaisessa järjestyksessä yksityisyyttä suojaavissa loosseissa. Sähköisten määräysten toimituksessa henkilökunnan apuna on Euroopan pohjoisin lääkerobotti. Itsehoitolääkkeet, kosmetiikkatuotteet ja muut tuotteet ovat avarassa palveluvalinnassa, joissa ammattitaitoinen henkilökunta opastaa asiakkaita.

Ivalon apteekin apteekkarit

Jaakko Eränen 1919-1934
Väinö Kokkonen 1934-1940
Johannes Eskelinen 1940-1946
Viljo Saaristo 1946-1952
Henni Hietala 1952-1965
Anna-Liisa Heiskala 1965-1975
Raija Kosunen 1975-1987
Risto Hilapuu 1987-1994
Kirsi-Marjut Helenius 1994-2012
Risto Ropponen 2012-